Niacinamidas: ingredientas, galintis suteikti unikalius rezultatus bet kurio tipo odai

Niacinamidas: ingredientas, galintis suteikti unikalius rezultatus bet kurio tipo odai

Niacinamidas: ingredientas, galintis suteikti unikalius rezultatus bet kurio tipo odai

2020-aisiais odos priežiūros ekspertų bei entuziastų bendruomenės nuolat kalbėjo apie niacinamidą. Nors šis veiksmingas ir gausybe mokslinių tyrimų pagrįstas ingredientas kosmetikos produktuose yra naudojamas jau seniai, tik pastaraisiais metais jis pagaliau susilaukė dėmesio, kurio buvo vertas. Nieko keista, juk niacinamidas ne tik geba unikaliai subalansuoti odos riebalų išsiskyrimą bei apsaugo ją nuo išsausėjimo, tačiau ir mažina poras, ramina sudirgimus, kovoja su egzema, raudoniu bei senėjimo požymiais. Panašu, kad šis įvairialypis ingredientas turi ką pasiūlyti kiekvienam.

 

Kas yra niacinamidas ir kaip jis veikia?

Niacinamidas arba nikotinamidas, yra viena pagrindinių vitamino B3 formų. Mokslinių tyrimų duomenimis, niacinamidas pasižymi tokiu efektyvumu, kadangi jis yra dviejų labai svarbių biocheminių kofaktorių pirmtakas (cheminis junginys, kuriam reaguojant, gaunamas kitas cheminis junginys). Tie junginiai, tai – nikotinamido adenino dinukleotidas (NAD+/MADH) bei nikotinamido adenino dinukleotido fosfatas (NADP+).

Šios sudėtingai skambančios molekulės yra kritiškai svarbios cheminėms reakcijoms, vykstančioms mūsų ląstelėse (taip pat, be abejo, ir odos ląstelėse) ir kovojančioms su pažeidimais, laisvaisiais radikalais bei užtikrinančioms optimalią ląstelių veiklą. Dauguma šių reakcijų negalėtų vykti be NAD+, kurio ląstelės ir nepasigamintų be niacinamido. Taigi, jo svarbą pervertinti būtų sunku.

Priešingai nei daugelio optimaliam odos ir kitų organų funkcionavimui būtinų medžiagų, vitamino B3 mūsų kūnas pats nepasigamina, tad mums reikia jo gauti iš išorės. Kadangi B grupės vitaminai yra tirpūs vandenyje, jų atsargas būtina atnaujinti kasdien. Laimei, niacinamidas yra veiksmingas tiek tuomet, kai gauname jo iš maisto produktų, tiek kaip maisto papildas, tiek kaip išoriškai naudojama kosmetinė priemonė.

 

Niacinamido nauda odai:

1) Niacinamidas stipriną odos imunitetą, palaikydamas ir sutvirtindamas apsauginį jos barjerą ir taip padėdamas odai apsisaugoti nuo išorinių faktorių sukeliamos žalos. Taip yra todėl, kad jis skatina keramidų (lipidų, kurie padeda išlaikyti optimalų apsauginio odos barjero funkcionavimą) gamybą. Paprastai tariant, keramidai yra tarsi cementas, palaikantis mūsų odos ląsteles tvirtoje optimalioje pozicijoje ir neleidžiantis susidaryti mikro arba makro įtrūkimams. Taip pat, keramidai padeda odai išlaikyti viduje tai, kas jai svarbiausia, pavyzdžiui, vandenį. Taigi, jie apsaugo nuo transepiderminio drėgmės netekimo. Turint omenyje šitokią keramidų svarbą, niacinamido dalyvavimas jų gamyboje yra itin svarbi jo savybė.

2) Niacinamidas mažina raudonį, slopindamas uždegiminius procesus. Tai – viena priežasčių, kodėl jis taip puikiai pasiteisina tiems, kurie kovoja su akne (taip pat ir maskne – spuogeliais, atsiradusiais dėl apsauginių kaukių dėvėjimo), rožine, egzema.

3) Niacinamidas reguliuoja odos riebalų išsiskyrimą.

4) Niacinamidas sulygina odos spalvą ir padeda kovoti su hiperpigmentacija.

5) Niacinamidas lygina raukšleles.

6) Niacinamidas padeda atstatyti keratino atsargas, kurios su laiku nuolat senka.

7) Niacinamidas padeda neutralizuoti saulės spindulių padarytą žalą, dalyvaudamas sveikų odos ląstelių atstatyme.

 

Kiek ir kaip naudoti?

Odos priežiūros priemonėse dažniausiai pasirenkama 2-10% niacinamido koncentracija. Tiesa, šio ingrediento atveju, daugiau tikrai nėra geriau. Aukščiausios kokybės mokslinių tyrimų duomeninis, 4% niacinamido turintis tirpalas, naudotas du kartus per diena, buvo tiek veiksmingas, kiek ir išoriškai vartojami antibiotikai, o 2% niacinamido tirpalas gebėjo optimaliai sumažinti odos riebalų išsiskyrimą. Apskritai, mokslinėje literatūroje dominuojantis siūlomas niacinamido kiekis išoriškai vartojamose kosmetikos priemonėse yra 5%. Didesnis kiekis gali sukelti odos dirginimą, todėl galime pastebėti, kad priemonėse, kuriose niacinamido koncentracija yra didesnė, naudojami papildomi uždegimą slopinantys ingredientai, kurie gali padėti neutralizuoti nepageidaujamas odos reakcijas. Vis dėlto, kam reakcijas slopinti, kai galima jų išvengti?

MATH Niacinamido serumas
Naudojamas tinkamai, niacinamidas paprastai nesukelia jokių šalutinių odos reakcijų. Vis dėlto, reiktų vengti jį naudoti drauge su vitaminu C, kadangi, dėl susidariusio niacino, ši kombinacija gali dirginti odą ir sukelti intensyvų jos raudonį. Tuo tarpu tiems, kurie nori mėgautis, pavyzdžiui, retinolio teikiama nauda, tačiau jų oda sunkiai toleruoja retinolį, niacinamidas gali pasitarnauti kaip retinolio pasisavinimą palengvinantis ir odos jautrumą jam kiek sumažinantis ingredientas.

Nors niacinamidas ir turi daugybę odai naudingų savybių, jis taip pat reikalauja kantrybės. Tyrimų duomenimis ryškiausi niacinamido naudojimo rezultatai tampa pastebimi po keturių savaičių, tačiau pirminį jo poveikį neretai galima pajausti ir greičiau. Vienu ar kitu atveju, niacinamidas yra ingredientas, kuriam tikrai verta suteikti šansą tapti jūsų odos priežiūros rutinos dalimi.